Marie J. Engelsvold & Morten Gersager Abel

Udstillingsperiode 29.03 - 04.05 2019

Når nu foråret så småt er på vej, og forventningens glæde langsomt åbner sindet for nye planer, veje og muligheder, er det oplagt at vise denne legende og eksperimenterende udstilling. Marie J. Engelsvold og Morten Gersager Abels værker kan noget helt specielt sammen fordi de er sanselige og livsglade samtidig med at de tematiserer den bundløse kompleksitet, der følger med det at være menneske i dag. Måderne de gør det på er vidt forskellige, og virkemidlerne spænder over det ekstremt konkrete til det sanselige, sammensatte og udefinerbare. Spørgsmålet, ’hvad er det ?’ går ligesom igen på flere niveauer, og sætter tanker i gang om hvordan vi skaber mening - livsmening kan man måske sige - af det vi ser og oplever. Mennesker har tit lettere ved at forholde sig til ting, der er enten/eller, ligesom vi elsker at klassificere begreber i dikotomier. På denne udstilling skal vi se nærmere på det ’autentiske’ og det ’konstruerede’.

Morten Gersager Abels sjove trompe d’eul versioner af hverdagsgenstande, som kasser, møbler og redskaber, der i vores bevidsthed har en høj symbolværdi af praktisk autencitet, er ting, der ligner, men ikke er. Gennem forestillingen om det faste, håndgribelige naturmateriale som et autentisk element i vores hverdag, henviser han til andre, og mere brogede niveauer i det moderne menneskeliv. Han forklarer: ’Moderne teknologi omgås i ligeså høj grad sandheden, som den afspejler den, og det kan være svært at navigere i. Skulpturerne kan ses som et forsøg på at skabe orden i kaos ved at symbolisere troværdighed, pålidelighed og autencitet. De peger tilbage til mennesket som skaber af egne livsvilkår – homo faber – og den basale, uprætentiøse materialisme, der rekonstruerer nogle grundværdier i en poststrukturel, foranderlig verden’.

Marie J. Engelsvold arbejder anderledes med det abstrakte, transparente udtryk, hvor sammensatte materialer med teksturer og overflader, der er limet eller syet sammen, skaber det man er fristet til at kalde ’små økosystemer’ i den komplekse og sammensatte virkelighed. Pointen med hendes værker er netop at udtrykke det, der er for komplekst til at udtrykke med ord, og man opfatter hurtigt at den cirkulære energi, der lever i hendes værker skal mærkes – ikke forstås -, og det er heri at temaet om autencitet opstår. Hendes excentriske, næsten elektriske, værker leder tankerne hen på at det autentiske liv netop er fuld af spontane og uventede elementer, der gør det dynamisk og foranderligt.  Hun ønsker at vise vigtigheden af den indre verden, energien bag den fysiske verden. Da alt vi møder udenfor os selv, er en refleksion af vores egen perception. Som hun selv siger : “I want to free myself from the mental expectations and images, to be truly present with myself.”

UDSTILLINGS-KALENDER

KOMMENDE UDSTILLINGER

Annemette Lichtenberg og Marie J. Engelsvold / Medvind

læs mere her

Annemette Lichtenberg og Marie J. Engelsvold. 16.august - 13. september

læs mere her

TIDLIGERE UDSTILLINGER

Marianne Thygesen / Ancient Cultures

læs mere her

Birgit Bjerre / Rumfald

læs mere her

Finn Richardt / Understrømme

Læs mere her

Paul Neale / Domestica 12.01 - 10.02. 2024

Læs mere her